Gyártási folyamat

Hogyan készül az exkluzív színes kristály?

Alapjául az áttetsző kristályüveg, tehát a kristály szolgál, melyben a szokásos kalcium komponens helyére ólom-oxid (PbO) kerül. A kristálytermékek egyedi fénytöréséért épp az ólom-oxid felelős. A kristályüveg általában 18-35% PbO-t tartalmaz, minél több ólom-oxid, annál jobb. Az általunk forgalmazott rétegelt kristályból készült termékek 24% PbO-t tartalmaznak, mellyel a magas minőségű kristálytermékek közé tartoznak. Az ólom-oxid ugyanis nagyobb sűrűséget, kisebb hővezetést, magasabb fokú fénytörést (s ezzel magasabb fokú fényt), s végül, de nem utolsó sorban, magasabb fokú ellenállást s szívósságot ad az üvegnek. Ezzekkel a tulajdonságokkal azonban nehezebb feldolgozása, s egyben az üvegfúvó tehetségére is nagyobb hangsúly van fektetve - több információt talál ITT . Éppen ezért az ólommal kiegészített kristály sokkal drágább, s értékesebb, mint az ólom nélküli. Az ólommentes kristálytermékek ráadásul könnyebben törnek, s fényük sem oly magas fokú.

A színes kristály oxidok és fémek által alkotott keverék segítségével jön létre. Ezeknek köszönhetően csodálhatja meg a rubin, kék, lila, zöld vagy azúr, s fekete színű kristályt. Éppen ezek a színek jellemzik a Cseh CAESAR CRYSTAL BOHEMIAE, a. s. üveggyár termékeit.

A színes kristály az áttetsző s a színes kristályréteg kombinálásával készül. Az üvegfúvó tehát az olvasztott üveganyagból kifújja az áttetsző alapréteget, melyet aztán az előre megformált színes tölcsérbe helyezi. Ez az összeillesztés kb. 800°C -on történik. A formázás aztán a nedves bükkformában folytatódik, melybe az üvegfúvó behelyezi a színezett lombikot, mely fújás által kapja meg formáját.

Amint a termék elnyeri alapvető formáját, a csiszolóba kerül. Először megrajzolják a vezetősávokat, melyek a dekor alap mintáját ábrázolják. A munka többi része már csak a csiszolón múlik. Ők szakmájuk mesterei, s ismerik az összes dekort fejből, s mindegyik termék dizájnját precíz pontossággal készítik el. A színes kristály polírozása ráadásul összehasonlíthatatlanul igényesebb, mint az áttetsző kristályé. A színes üvegen keresztül ugyanis a csiszoló nem lát a feldolgozandó terméken keresztül, ezért sokéves tapasztalatra van szüksége, hogy eltalálja a vágás megfelelő mélységét. A csiszolás ráadásul gyémántfejes csiszoló segítségével történik, folyó víz alatt, hogy ne szálljon fel a por, ahogy az régebben gyakran megtörtént.

A gyártás utolsó fázisa a polírozás, melynél minden kristályterméket polírozó folyadékba merítenek. Ennek köszönhetően a kristály természetes fénye hansúlyossá válik. Végül a terméket gondosan leellenőrzik, s becsomagolják.

© 2024 Top Crystal Trade s.r.o. | Webdesign Next Vision
Ez a weboldal cookiekat használ. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön elfogadja a cookiek használatát.
Elfogadom   További információ.